Пържените храни и шоколадът предизвикват акне
Предполага се, че този мит води началото си от „бейби бум“ поколението. Обяснението е, че то е по-засегнато от проблема акне, отколкото родителите си, защото имат по-голям достъп до шоколад и пържени храни. Откъдето и да идва тази идея, тя е грешна.
Пъпките се образуват, когато мастните жлези под кожата произвеждат твърде много себум, който осигурява на кожата влажност и защита. Но когато излишният себум и мъртви кожни клетки блокират порите, този участък от кожата се възпалява, подува и зачервява - знаци за появата на пъпки.
Не е известно защо мастните жлези произвеждат излишния себум, но хормоните се смятат за главната причина, което обяснява и защо тийнейджърите са засегнати от проблема, повече от останалите. Стресът и наследствеността също могат да бъдат фактори, но не и шоколадът или пържените храни.