Розмаринът в кулинарията
В кулинарията розмаринът се използва както в сладки, така и в солени ястия. Може да го използвате за марината, ястия от риба, дивеч, агнешко месо, за подправка на ориз, домашен хляб, ястия от риба, дивеч, агнешко месо и др.
Стрит или нарязан на дребно може да овкусява салати от зеле и моркови, домати, картофи, като добавка за сос за спагети или пици, меки сирена, тесто.
А също за яйчен крем и домашен сладолед.
С една дума, като имате под ръка розмарин може да експериментирате и сами да решите къде и в какви дози да го слагате, според вкуса си.
Кулинарите казват, че не е добре да слагате розмарин в ястия, в които вече сте решили да сложите магданоз, босилек или естрагон, защото ще убие аромата им.
Като билка се използва за укрепване на имунната система, подобрява тонуса и ободрява, подобрява храносмилането, стимулира жлъчната секреция.
И благодарение на тези му качества се използва за възстановяване на болни. Смята се, че действа добре при херпеси, за заздравяване на рани, против бяло течение и други болежки.
Разбира се, ако решите да използвате продължително розмарин като билка, (както и която й да е друга билка) трябва добре да проучите свойствата й и да прецените дали е добре да я пиете продължително време.