Седмична диета с извара
Понеделник
Закуска: 1 чаша зелен или билков чай; 200 г обезмаслена извара или 1 чаша нискомаслено кисело мляко; 1 препечена филийка пълнозърнест хляб; 1 чаша фреш от цитрусови плодове по избор
Обяд: 100 г варено месо (пилешко, пуешко, телешко или риба), 1 филийка пълнозърнест хляб; 200 г зеленчуци по избор (сурови или задушени)
Следобедна закуска: 1 плод по избор
Вечеря: извара с шунка и маруля – 250 г обезмаслена извара, 1 ябълка, 2-3 листа маруля, 300 г картофи, 100 г шунка, 1 ч.л. лимонов сок, 2 с.л. минерална вода, сол на вкус. Ябълката се нарязва и напръсква с лимоновия сок, смесва се с изварата и минералната вода, добавят се накъсаните листа маруля. За гарнитура – сварените картофи и парченцата шунка.
Вторник
Закуска: 1 чаша зелен или билков чай; 200 г обезмаслена извара или 1 чаша нискомаслено кисело мляко; 1 препечена филийка пълнозърнест хляб; 1 чаша фреш от цитрусови плодове по избор
Обяд: 100 г варено месо (пилешко, пуешко, телешко или риба), 1 филийка пълнозърнест хляб; 200 г зеленчуци по избор (сурови или задушени)
Следобедна закуска: 1 плод по избор
Вечеря: филе от бяла риба с извара – 200 г обезмаслена извара, половин краставица, 1 яйце, половин връзка дребно нарязан магданоз, 200 г филе от бяла риба, 1 с.л. пълнозърнесто брашно, 2 с.л. олио, 300 г картофи, сол на вкус. Филето от бяла риба се овалва в брашното и леко се запържва от двете страни. Яйцето се сварява, краставицата се нарязва на дребно и се смесва с изварата, добавят се нарязаното на ситно яйце и магданозът. Сместа се използва като гарнитура.
Сряда
Закуска: 1 чаша зелен или билков чай; 200 г обезмаслена извара или 1 чаша нискомаслено кисело мляко; 1 препечена филийка пълнозърнест хляб; 1 чаша фреш от цитрусови плодове по избор
Обяд: 100 г варено месо (пилешко, пуешко, телешко или риба), 1 филийка пълнозърнест хляб; 200 г зеленчуци по избор (сурови или задушени)
Следобедна закуска: 1 плод по избор
Вечеря: зеленчуци с извара – 200 г зеле, 200 г моркови, 1 ч.л. олио, 2 яйца, 200 г обезмаслена извара, 50 г кашкавал, сол на вкус. Зелето и морковите се нарязват и се варят 10 минути в подсолена вода. Водата се излива и зеленчуците се слагат в тавичка, намазана с олио. Отделно белтъците се разбиват и смесват с изварата и настъргания кашкавал. Сместа се изсипва върху зеленчуците и се пече 15 минути.
Четвъртък
Закуска: 1 чаша зелен или билков чай; 200 г обезмаслена извара или 1 чаша нискомаслено кисело мляко; 1 препечена филийка пълнозърнест хляб; 1 чаша фреш от цитрусови плодове по избор
Обяд: 100 г варено месо (пилешко, пуешко, телешко или риба), 1 филийка пълнозърнест хляб; 200 г зеленчуци по избор (сурови или задушени)
Следобедна закуска: 1 плод по избор
Вечеря: извара с чушки – 100 г кашкавал, 200 г обезмаслена извара, 300 г червени чушки, 30 г лук, лист маруля, сол на вкус. Кашкавалът се настъргва и смесва с изварата, добавят се чушките, нарязани на кубчета, и лукът, нарязан на кръгчета. Получената смес се сервира върху лист маруля.
Петък
Закуска: 1 чаша зелен или билков чай; 200 г обезмаслена извара или 1 чаша нискомаслено кисело мляко; 1 препечена филийка пълнозърнест хляб; 1 чаша фреш от цитрусови плодове по избор
Обяд: 100 г варено месо (пилешко, пуешко, телешко или риба), 1 филийка пълнозърнест хляб; 200 г зеленчуци по избор (сурови или задушени)
Следобедна закуска: 1 плод по избор
Вечеря: извара с ягоди и мюсли – 400 г ягоди, 500 г обезмаслена извара, 1 с.л. лимонов сок, 50 г мюсли. С 200 г ягоди се приготвя пюре, останалите плодове се нарязват. Смесват се с изварата и лимоновия сок, добавя се мюслито.
Събота
Закуска: 1 чаша зелен или билков чай; 200 г обезмаслена извара или 1 чаша нискомаслено кисело мляко; 1 препечена филийка пълнозърнест хляб; 1 чаша фреш от цитрусови плодове по избор
Обяд: 100 г варено месо (пилешко, пуешко, телешко или риба), 1 филийка пълнозърнест хляб;200 г зеленчуци по избор (сурови или задушени)
Следобедна закуска: 1 плод по избор
Вечеря: омлет с извара и магданоз – 200 г обезмаслена извара, 2 яйца, 30 г грис, половин връзка магданоз, 30 г краве масло, щипка захар. Изварата се смесва с двата жълтъка, гриса и захарта. Оставя се за 10 минути, добавят се разбитите белтъци. Пече се с кравето масло в слаба фурна за около 7-8 минути. Посипва се с магданоза.
Неделя
Закуска: 1 чаша зелен или билков чай; 200 г обезмаслена извара или 1 чаша нискомаслено кисело мляко; 1 препечена филийка пълнозърнест хляб; 1 чаша фреш от цитрусови плодове по избор
Обяд: 100 г варено месо (пилешко, пуешко, телешко или риба), 1 филийка пълнозърнест хляб; 200 г зеленчуци по избор (сурови или задушени)
Следобедна закуска: 1 плод по избор
Вечеря: салата от извара и краставици – 300 г краставици, 250 обезмаслена извара, 2 с.л. кисело мляко, 2 ч.л. лимонов сок, сол на вкус. Краставиците се нарязват и се смесват с останалите продукти.