Консервиране на кайсии

вход през zajenata.bg
469043

Сладко от кайсии

Подбират се немного едри плодове, еднакви по големина и зрелост.
Измиват се, обелват се с остро неръждясващо ножче и се оставят в продължение на 1- 2 часа в бистра варена вода, за да добият по-голяма твърдост и не се разварят при варенето.
След това се измиват в няколко чисти води, отцеждат се добре и се пускат в горещ сироп, приготвен от 1 кг захар и 0,5 л вода за 1,500 кг , плод.
В сиропа, без да се варят, плодовете престояват 5 до 8 часа, за да се напоят добре, след което се изваждат с решетеста лъжица.
Към сиропа се прибавя още 250 г захар и той се вари 8—10 минути.
В него отново се пускат отделените плодове и съдът се отдръпва от огъня.
След 8 часа съдът отново се поставя на огъня и към сиропа се прибавят още 250 г захар.
Сладкото се вари, докато капка от него, пусната в чаша със студена вода, достигне дъното й и при леко разбъркване се размие.
Няколко минути преди този момент към сладкото се прибавя 1 1/2 лъжичка лимонена киселина.
Готовото сладко се насипва в буркани, като плодовете и сиропът се разпределят по равно.
По желание във всеки плод преди варенето се поставя препечен бадем или сладка ядка от кайсия.
Когато сладкото ще се насипва в буркани, които ще се затварят херметически, сиропът може да бъде по-малко сгъстен.
Бурканите трябва да бъдат сухи и затоплени, а капаците — изварени.
Бурканите се пълнят догоре. След затварянето им с капаците те се обръщат с устието надолу и се оставят така до пълно изстиване.

1 2 3 4 5 6 7 8 9
10
11
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft