Сладко от кайсии
Подбират се немного едри плодове, еднакви по големина и зрелост.
Измиват се, обелват се с остро неръждясващо ножче и се оставят в продължение на 1- 2 часа в бистра варена вода, за да добият по-голяма твърдост и не се разварят при варенето.
След това се измиват в няколко чисти води, отцеждат се добре и се пускат в горещ сироп, приготвен от 1 кг захар и 0,5 л вода за 1,500 кг , плод.
В сиропа, без да се варят, плодовете престояват 5 до 8 часа, за да се напоят добре, след което се изваждат с решетеста лъжица.
Към сиропа се прибавя още 250 г захар и той се вари 8—10 минути.
В него отново се пускат отделените плодове и съдът се отдръпва от огъня.
След 8 часа съдът отново се поставя на огъня и към сиропа се прибавят още 250 г захар.
Сладкото се вари, докато капка от него, пусната в чаша със студена вода, достигне дъното й и при леко разбъркване се размие.
Няколко минути преди този момент към сладкото се прибавя 1 1/2 лъжичка лимонена киселина.
Готовото сладко се насипва в буркани, като плодовете и сиропът се разпределят по равно.
По желание във всеки плод преди варенето се поставя препечен бадем или сладка ядка от кайсия.
Когато сладкото ще се насипва в буркани, които ще се затварят херметически, сиропът може да бъде по-малко сгъстен.
Бурканите трябва да бъдат сухи и затоплени, а капаците — изварени.
Бурканите се пълнят догоре. След затварянето им с капаците те се обръщат с устието надолу и се оставят така до пълно изстиване.