Списък с подправки с антибиотични свойства
Има много подправки, които притежават антибиотични свойства . Хубавото е, че сред тях има подходящи за почти всякакъв тип ястия, което още повече улеснява включването им в диетата ни. Ето и някои от тях:
Бахар (Pimenta dioica);
Мащерка (Thymus);
Мента (Mentha);
Босилек (Ocimum basilicum);
Канела (Cinamomum);
Див керевиз (Anthriscus cerefolium, наричан още кервел или азмацуг);
Розмарин (Rosmarinus officinalis);
Риган (Origanum vulgare );
Карамфил (Syzygium aromaticum, син. Eugenia aromaticum);
Дафинов лист;
Лют червен пипер;
Майоран;
Кимион (Cuminum cyminum);
Кориандър (Coriandrum sativum);
Копър (Anethum graveolens);
Индийско орехче (Myristica);
Кардамон (Elettaria cardamomum);
Черен пипер (Piper nigrum);
Джинджифил (Zingiber officinale);
Анасон (Pimpinella anisum);
Синап (Sinapis);
Магданоз (Petroselinum crispum , Petroselinum neapolitanum или Petroselinum latifolium) и др.