Освен като подправка, бахарът може да се използва и като билка за облекчаване на някои здравословни проблеми, но е важно да запомним, че са нужни малки количесЛечебните свойства на бахара се дължат на съдържанието на мастни вещества, лигнин, танин, некристализирали захари, смоли, летливо масло и други. Съдържа голямо количество етерични масла и ароматни вещества.
Около 3-4% е съдържанието на жълтокафяво течно етерично масло, в което се среща до 75% евгенол, който обуславя заедно с други вещества приятния мирис. Освен евгенол има още цинеол, феландрен, кариофилен и др. В плодовете се срещат още фенолни, багрилни вещества и др.
Благодарение на съдържанието на фенола евгенол, бахарът може да се използва за подпомагане на храносмилането, тъй като стимулира производството на храносмилателния ензим трипсин. Етерично масло се получава и от листата на пиментовото дърво. То е почти равностойно по химичен състав и биологично действие на етеричното масло от плодовете.
Купувайте бахар в добре затворени малки опаковки. Съхранявайте подправката в закрити, сухи и тъмни помещения, като температурата не бива да надвишава 18 градуса, а влажността на въздуха - 70%.тва от подправката. Бахарът в количество от 2-3 плода за 4 порции подобрява храносмилането и повишава апетита .