Торта сърце
за блата (необходими са ни три блата, така че продуктите са по 3):
4 яйца
1 ч.ч. захар
2 ч.ч брашно
1 бакпулвер
Може да използвате и готови блатове
за сиропа:
2 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 ванилия
500 мл. сладкарска сметана
400 гр. шоколад
100 гр. лешници
100 гр. бял шоколад
100 гр. натурален шоколад
4 банана
Приготвяме блатовете по следния начин: Разбиваме яйцата и захарта до побеляване. Добавяме 1 бакпулвер и брашно, до получаването на смес с нужната гъстота. Печем върху намаслена хартия за печене. Имаме нужда от 3 блата, които разрязваме на по два. Общо имаме 6 тънки блата. 3 от тях изрязваме във формата на сърце. От остатъците изрязах кръгове, които залях с разтопен натурален шоколад и украсих с малко разтопен бял шоколад. Оставих ги за 15 минути в хладилника да се стегнат.
Кръгчетата се получиха като бисквитки. Използвах ги за украсата на тортата.
Приготвяме сиропа като оставим водата да кипне и сипваме захарта и ванилията, бъркаме докато се разтопи захарта. Оставяме сиропа да изстине хубаво.
Разбиваме сметаната по указанията от опаковката с малко захар. Половината смесваме с течния шоколад, а другата половина оставяме бяла.
Започваме да редим тортата. Сиропираме блат, сипваме от шоколадовата сметана. Отново блат, сиропираме, бяла сметана и редим нарязани на кръгове банани. Редим по този начин до изчерпване на блатовете. Започваме да украсяваме с нарязан на ситно шоколад или рендосан, лешници - цели или смлени и банани. Всичко е според фантазията ви. Оставя се за една нощ в хладилника.