Храни без глутен
Ако сме решили да спазваме безглутенова диета – за отслабване, поради мода или други причини извън непоносимостта към глутен, ще трябва да се откажем на първо място от всички тестени изкушения – питки, баници, кифлички, кроасани и т.н.
Ето кои са храните, които не съдържат глутен и спокойно можем да консумираме при цьолиакия:
Ядки – за предпочитане сурови, тъй като при изпичането и овкусяването им често се използва пшеничено брашно. Хапвайте на воля бадеми, лешници, фъстъци, като не забравяте, че все пак това е калорична храна. Чудесен вариант са кестените, както и производни с брашно от кестени (zdrave.bg).
Ориз – добро решение, особено що се касае до кафявия ориз. Според експертите всъщност всякакъв ориз е безопасен откъм съдържание на глутен.
Царевица – цялото зърно е безопасно, но много често в брашното има глутенови примеси. Същото се отнася и за любими лакомства като царевичните пръчици, които съвсем не са само царевични.
Бобови култури – добри са при диетите без глутен, ако състоянието на стомашно-чревния тракт позволява консумацията им. Боб, грах, леща и нахут са позволени, при условие че са приготвени по класически рецепти, без добавени овкусители и брашнени запръжки.
Екзотични храни – макар да са чужди на традиционната кухня, те не са непознати днес и не е трудно да бъдат набавени. Става дума за елда, чия, амарант, както и за по-редките маниока, тапиока, сладки картофи ям (ямс). Наблягайте и на просото – забравете предубеждението си, че това е храна за папагалчета.
Картофи – консумирайте смело под всякаква форма. Вършат работа също картофено нишесте и картофено брашно.
Месо, риба и яйца, мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци – пресни, сушени и замразени, растителни мазнини.
Важно е да се отбележи, че търговската мрежа предлага тестени изделия с намалено съдържание на глутен или безглутенови храни – макарони, бисквити, хляб. Тази характеристика трябва да е означена на опаковката с надпис и/или специален знак, зачеркнат житен клас (dietbg.com).
Всъщност проблемът на диетите без глутен е несъответствието между надписа на опаковката и съдържанието вътре. Не рискувайте например с кофичка плодово кисело мляко, защото много често то не е нито плодово, нито мляко. Сред необявените му ингредиенти положително има пшеничено нишесте и консерванти, а това за човека с цьолиакия едва ли е бонус.
Не стъпвайте в китайски ресторант, където сладко-киселият сос е сгъстен с брашно, а панираните хапки също наполовина са „глутенизирани“ с брашнено-яйчена каша.
Пармска шунка, филе „Елена“, мортадела, бекон…ех! Деликатеси като тези наистина са изкушение, но е по-добре да ги забравим.