Цвеклото е много полезно и диетично
Червеното цвекло може да бъде намерено на пазара целогодишно. То е не само много полезно и диетично , но е и изключително вкусно. Потенциалната ефективност на цвеклото срещу рака на дебелото черво е доказана в редица изследвания. Цвеклото е особено богато на витамин B и фолиева киселина. Ускорява процесите на обмяна на веществата в организма. Кореноплодите му съдържат вода, белтъчини, въглехидрати, минерални соли (калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12. Червеният му цвят се дължи на багрилните вещества, от групата на антоцианите. Подпомага асимилирането на хранителните вещества и ускорява изхвърлянето на токсините от организма. Сокът от цвекло подобрява общото състояние на организма. Можете да го смесите с малко лимонов сок или сок от моркови и ще си направите истинска бомба от витамини. Предпазва от грип, прочиства кръвта и забавя процеса на стареене. Засилва перисталтиката и помага на черния дроб .