Чийзкейк с праскови в чаша
150 г бисквити Какао
500 г безсолна извара
1 непълна ч.л. подсладител Суитли ултра или 80-100 г захар
1 ч.ч. кисело мляко (200 г)
50 г суха сметана
по желание ароматизатор - 1 ванилия, настъргана кора на половин лимон, ром
За заливка:
около 500 г праскови (или друг плод)
10-15 капки подсладител или 2-3 с.л. захар
1/2 ч.л. канела
орехи или други ядки за поръсване - по желание
Бисквитите се смилат или натрошават на ситно. Слагат се в стъклени чаши или купички, като с изпъкналата част на лъжичка се разпределят равномерно по дъното и част от стените. Изварата се разбива на крем с подсладителя и 100 г от киселото мляко. Прибавя се сухата сметана, предварително разбита с останалата част от киселото мляко и ако се слага - миризмата. Прасковите се обелват, нарязват на малки парченца, прибавят се капките подсладител и се слагат на силен огън за 2-3 минути. Махат се от огъня, поръсват се с канелата, разбъркват се и се оставят да изстинат. От изварената смес се поставя внимателно в средата на всяка чаша, като се добавя по малко, за да не се разруши канта от бисквитите по стената. Отгоре се поставя прасковената заливка. Престоява в хладилника поне няколко часа. При сервиране се поръсва с едро нарязани ядки или друго по желание.