Шоколадът и щастието
Разбира се, решение има. Това е коктейл от въглехидрати, фенилетиламини, теобромин, вкус и аромат или иначе казано - шоколад .
За да въздейства пълноценно, шоколадът трябва да бъде черен - натурален с поне 70% съдържание на какао. Доказано е, че именно той значително увеличава серотониновите нива в кръвта.
Защо това е така? Обръщайки внимание на състава на какаото, силно впечатление прави високото съдържание на въглехидрати (100 г какао на прах съдържа приблизително 37-50 г въглехидрати), а знаем, че тяхната консумация е свързана с образуването на инсулин.
В резултат на това се получава усвояване на аминокиселини от тъканите на тялото, но не и от мозъка. Изключение прави триптофанът, нивото на който остава високо след приема на въглехидрати.
Той може безпрепятствено да достигне до мозъчните клетки и впоследствие да повиши количеството на синтезирания серотонин .
Освен високо съдържание на въглехидрати, какаото е богато и на фенилетиламини, за които е известно, че са слаби антидепресанти и стимуланти, подобно на продуцираните от тялото адреналин и допамин.
Теоброминът е друг изключително лек стимулант, който присъства в състава на натуралния шоколад. Той има слабо изразено диуретично действие.
Кофеинът също участва в коктейла, благодарение на какаото. Неговата доза е значително по-малка спрямо кафето и чая.
Теоброминът, за разлика от кофеина, не повишава работоспособността, но пък стимулирайки дейността на централната нервна система, създава по-добри условия за бързо възстановяване на физическите сили на организма, когато се изисква голямо напрежение и усилен умствен труд,
Можем да обобщим, че консумацията на какао и шоколад повишава нивото на серотонин в мозъка - факт, дължащ се на високата му калоричност, малкото количество кофеин и стимулиращото въздействие на теобромина.
Добра алтернатива са бананът и ананасът, които също повишават нивата на серотонин в кръвта.