Ябълкови мъфини
1 голяма ябълка
1 ч. ч. кафява захар
1 с. л. масло
1 1/2 пакетче крема сирене
1 голямо яйце
3/4 ч. ч. брашно
3/4 ч. ч. прясно мляко
3 с. л. олио
3 с. л. неподсладено какао
1 ампула ванилия
1/2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. канела
щипка сол
Приготвяне:
Печката се загрява предварително на 180 градуса. Във форма за мъфини се поставят хартийки за мъфини. На силен котлон в тиган с незалепващо покритие се слагат маслото, 1/4 ч. ч. кафява захар и нарязаната на дребни парченца ябълка да се карамелизира за около 5-10 мин. После се маха от огъня и се оставя да изстине.
В купа се разбива крема сиренето, яйцето и 1/4 ч. ч. захар с миксер на средна скорост за около 1 минута до получаване на лека и пухкава смес.
В друга купа останалата захар се смесва с всички останали съставки (без карамелизираните ябълки) и се разбърква с тел.
Във формата за мъфини се реди равномерно първо от какаовата смес, после ябълки, после от бялата смес, после пак ябълки. Пече се около 30 мин. Оставят се да изстинат и преди сервиране се махат хартийките.