Витамин В6
Витамин В6 (пиридоксин, адермин) регулира белтъчините, подобрява усвояването на ненаситени мастни киселини, превръщайки линолевата киселина в арахидонова, способства нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система и мускулите, участва в образуването на витамин В3 (никотинова киселина), благоприятно влияе на черния дроб, предотвратява образуването на песъчинки и камъни в бъбреците, положително се отразява на работата на нервната система, предпазва от затлъстяване. Неговият недостиг води до нарушаване обмяната на веществата, на белтъчините и аминокиселините. Пречи на работата на черния дроб и води до различни нервни разстройства. Най- голямо съдържание на Витамин В6 е регистрирано в мая, месото, черния дроб, бъбреците, мозъка, рибата, яйцата, бобовите растения и картофи.