Гроздов чийзкейк
1 пакет какаови бисквити
50 г краве масло
За крема:
400 г извара
150 мл прясно мляко
100 мл плодов сироп
сок и настъргана кора от 1/2 лимон
8 с. л. бяло вино
8 с. л. пчелен мед
6 с. л. кисело мляко
2 пакетчета желатин
десертно грозде
За блата :
• Бисквитите се смилат в кухненски робот или се натрошават.
• Към трохите се прибавя леко разтопеното масло.
• Разбърква се до получаването на еднородна смес, която се изсипва на един пласт в кръгъл съд.
За крема:
• Единият желатин се накисва в бялото вино, което се загрява леко и се бърка до получаването на гладка смес.
• Тя се разбива с прясното мляко и се прибавя към смесените в друг съд извара, лимонов сок, лимонова кора, мед и кисело мляко.
• Съставките се разбиват с миксер, докато се смесят добре.
Чийзкейк :
• Сместа се изсипва върху бисквитения блат и се заглажда отгоре.
• Украсява се със зърната грозде, които могат да се аранжират във формата на грозд.
• Вторият желатин се разтваря в плодовия сироп.
• Щом течността започне да се желира, се изсипва върху сладкиша.
• Чийзкейкът с грозде се оставя в хладилник, за да стегне.