Гювеч с бонфиле, гъби и топено сирене
за средно-голям гювеч:
2-3 сурови наденици или кърначета
500 гр.свинско бон филе
100 гр.топено сирене
250 гр.гъби
2-3 яйца
2 глави лук
1 морков
1 кафяна чашка бяло вино (може и червено)
4-5 големи картофа
сол
черен пипер
Запържваме нарязаните по на едро гъби и лук. След като се задушат, едно след друго задушаваме свинското, нарязаната наденица, морковоте и картофите. Това се прави с цел по-бързото приготвяне на гювеча, защото времето за обработка на продуктите без задушаване ще нарастне почти двойно.
Нареждаме всички продукти в глинения съд, овкусяваме със сол, черен пипер и заливаме с виното. Поръсваме с нарязаното на кубчета топено сирене и слагаме във фурната на около 200-240 градуса поне за час и половина. Проверяваме няколко пъти и ако няма достатъчно течност (което е малко вероятно) добавяме малко водичка. Малко преди да извадим ястието чукваме яйцата и запичаме за още 10-тина минути. Чудесно се връзва с бяло или червено вино и зелена салата.