Диетични овесени бисквитки
1 чаена чаша сурови орехи
• ¾ чаша хубава вода
• 1 ч.ч. кафява захар
• 1 с. л. (с връх) ленено брашно или ленено семе
• 1 Био ванилия
• ¾ ч.ч. ръжено брашно
• ½ ч.л. сода бикарбонат
• ½ ч.л. хималайска сол
• ½ ч.л. Био канела
• 3 ч.ч. пълнозърнести овесени ядки
• 1/2 пакет шоколадов дропс
Първо смлях орехите и овеса с кухненския робот на ситно. Орехите използвам, за да осигуря необходимата мазнина на бисквитките.
Отделно, с шейкър-каната, разбих лененото семе с 3-4 с.л. вода, така че да се получи гъста почти еднородна каша. Може да използвате и ленено брашно, ако нямате възможност да разбиете добре семето. Това замества яйцето от стандартните рецепти.
Добавих „яйцето” към орехите и овеса и разбих. Останалите съставки прибавих една по една като разбивах търпеливо. Получи се почти суха смес.
Бавно добавях водата, разбивайки, докато се получи лепкаво тесто. Не течно, но не и достатъчно твърдо, за да се омеси. Разбърках вътре и шоколадовите парченца.
Включих фурната да загрява до 180° С и през това време постлах на дъното на керамичната си тавичка Emile Henry хартия за печене. Ако нямате хартия, може да поръсите с брашно.
Със супена лъжица изгребвах топчета колкото орех и поставях в тавичките на разстояние около 4 см. едно от друго.
С навлажнена ръка загладих отгоре и оформих бисквити с различни форми. Можете да импровизирате с формата и „щампата” на бисквитките.
Опекох точно за по 17 мин. на всяка тава. Нито повече нито по-малко. Ако извадите малко по-рано няма да са хрускави. Ако закъснеете, започват веднага да загарят.
След като извадите опечените бисквитки, изчакайте да изстинат за около 10 мин. Отлепете внимателно всяка бисквитка от тавичката. Отлепват се много добре, стига да сте наистина внимателни.