Рецепти за диетичен козунак за Великден

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Диетичен козунак с черно тесто
86256

Диетичен козунак с черно тесто

3 яйца,
1 пакетче суха мая,
4 с.л течен подсладител,
250 мл прясномляко,
50 гр меко масло,
есенция ром, лимон и ванилия,
кората на 1 портокал,
около 500 гр черно брашно,
мед за намазване

Малка част от млякото, около 50 мл, се затопля.
В него се разтваря маята и брашно докато стане на кашичка.
Оставя се на топло да шупне маята.
През това време се пресява брашното в голям съд, добавя се разтопеното масло, леко затопленото останало мляко смесено с есенциите и подсладителя, кората от портокал и яйцата.
Добавя се и шупналата мая и се замесва меко тесто.
Прехвърля се на намаслен плот и се меси продължително.
Ако залепва по ръцете и плота се използва олио, не брашно.
Връща се оново в съда, покрива се с кърпа и се оставя да удвои обема си.
Когато е готово отново се изважда на плота и се оформя по желание.
Поставя се в намазнена и набрашнена форма и се слага във фурната на 50'С
След 10-15 мин се намазва с меда.
Оставя се още малко и се вдига на 70-80'С.
Когато козунака е удвоил обема си фурната се засилва на 150-160'С и се пече до готовност.
Ако започне много да се зачервява отгоре, а се съмнявате, че не е изпечен отвътре го покриите с вестник или хартия за печене.
След изпичане се изважда напръсква се с вода и се покрива с кърпа.

1 2 3 4
5
6 7
Великден
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft