Дърпана баница
За тестото:
800 г брашно
1 с.л. сол
За плънката:
400 г сирене или извара
2 бр. яйца
125 г масло
За разтягане на корите:
100 мл олио
От брашното и 400 мл хладка, подсолена вода се омесва меко тесто. Разделя се на топченца, които се оставят да почиват 30 минути върху поръсена с брашно кърпа. Тавата се намазва с неразтопено масло или мас. В купичка се налива олиото. Взима се топченце тесто, потапя се в купичката и се разтяга като мекица, но по-тънко. Слага се в средата на тавата и се раздърпва до краищата на съда. Поръсва се плънка от разбърканите сирене и яйца и парченца масло. После пак кора и плънка и така, докато свършат продуктите. Върху последната кора не се наръсва плънка, а само мазнина. Пече се в умерена фурна 35-40 минути.