Захарта-вредна, или полезна е в крайна сметка
Разбира се, захарта невинаги е опасна. Естествената захар в храни като картофите, свежите плодове и млечните продукти не е толкова вредна поради простата причина, че не прекаляваме с нея. (Малко е трудничко да станеш зависима от картофите, нали?) С помощта на естествената захар успяваш да утолиш дневната си нужда от сладко. Но колкото повече захар поемаш, толкова повече инсулин отделя тялото ти, съответно органите (като черния дроб), които го обработват, се намират под огромно количество стрес. При прекомерно приемане на сладки храни черният дроб отделя мазнини в кръвта. Това може да причини надебеляване, високи нива на холестерол и дори сърдечни заболявания. Според изследване на Харвардския медицински колеж сред 75 000 жени, тези, които са рискова група за сърдечни удари, са точно жените, които са поемали повече сладки храни. Причината са повишените нива на кръвната им захар.
Прекаляването със сладкото освен това уврежда зъбите, причинява високо кръвно налягане и диабет втори тип. Почитателите на алтернативните медицински методи обвиняват захарта за заболявания като млечница, екзема и възпаление на дебелото черво. Проучване сред жертви на ракови заболявания в 21 страни показва, че високият прием на захар силно допринася за развитието на рак на гърдата. Изследователите също предполагат, че колкото повече захар поемаш, толкова по-бързо остарява кожата. Защо тогава просто не я откажем?