Как да се справим с проблема в 15.00 часа
Когато си хапваш сладки вкусотии, повишението на кръвната захар може би те кара да се чувстваш щастлива и дори предизвиква еуфория – точно затова захарта ти се струва толкова привлекателна. Когато обаче този ефект отмине, липсата на захар може да те остави изморена и дори депресирана. Ето ти я причината да искаш още сладко – за да се почувстваш добре отново.
Когато изпитваш „абстиненция“ за сладки храни, може да се чувстваш тотално на ръба... Това се случва, защото големият и рязък спад на нивото на кръвната захар ускорява адреналина. Ролята на адреналина е да възвърне нивата на кръвната захар достатъчно бързо, за да имаш енергия, но е възможно да се изнервиш, да се почувстваш слаба, раздразнителна, да усетиш устата си суха, а гърба и врата си напрегнати.
Така че търсиш начин да приемеш сладката си дажба, за да облекчиш тези симптоми, но по време на този процес се обричаш на хронична умора и депресия. Пречистената захар в бисквитите и сладките изкушения е обработена до такава степен, че не съдържат почти нищо друго. Това е проблем за тялото ти, което има нужда от витамини и минерали, за да обработи храната. При тяхната липса се налага да „откраднеш“ тези вещества от запасите на тялото си. Ако си пристрастена към сладкото, твърде е вероятно в организма ти да има недостиг на витамин B. Това влияе на енергичността и настроението ти. Освен това може да страдаш от недостиг на минерали като цинк, хром и магнезий. Те помагат за регулирането на метаболизма и играят жизненоважна роля за правилното функциониране на нервите и мускулите.