Защо е полезен булгурът
Булгурът е рекордьор по отношение на полезни хранителни вещества сред останалите зърнени храни. В него има витамините от група В, които отговарят за работата на нервната система, красивите коси и чистата кожа, витамин А, необходим за доброто зрение и защита от инфекции, витамин Е (предпазва от преждевременно стареене), витамин Д (за здрави кости и зъби), много микроелементи (желязо, мед, йод).
Голямо и главно богатство на булгура е фосфорът. По съдържание булгурът превъзхожда почти 2 пъти останалите зърнени храни. Фосфорът е необходим не само за нормалната обмяна на веществата и добрата работа на мозъка, но е и важен микроелемент за спортистите, защото фосфорът увеличава скоростта на мускулните съкращения.
Освен всичко това булгурът е богат на лизин. Лизинът е аминокиселина, която оказва противовирусно действие, особено срещу микробите, които предизвикват херпес и остри простудни инфекции, поддържа жизнения тонус и пази здраво сърцето. Лизинът участва в изработването на колаген, който прави кожата гладка и гъвкава, предпазва от бръчки. Булгурът е полезен и за стройната фигура, защото съдържа много целулоза, която извежда от организма токсините и шлаките, и вещества, които пречат на отлагането на мазнини. В стари времена използвали булгура като температуропонижаващи при деца и възрастни при простудни заболявания.
Необработените зърна и булгурът помагат за лечението на диабет, сърдечносъдовите и много други заболявания. Ако редовно включвате в своето меню булгур, можете да понижите кръвното налягане, да нормализирате обмяната на веществата, да се справите с възпаленията и дори с наднормено тегло. Фибрите са едно от големите предимства на булгура. Те са с доказан ефект при неутрализиране на свободните радикали, предпазват от рязко покачване на нивото на кръвната захар и регулират обмяната на веществата в организма. Фибрите чистят шлаките, свързват се със солите на тежките метали и спомагат за изхвърлянето им.