Какво трябва да знаем за яйцата
За яйцата:
Яйцата, които ще се ползват, трябва да бъдат пресни и да са със стайна температура. Желателно е преди употребата им да се потопят за около 3 минути в хладка вода.
Счупвайте яйцата едно по едно, като ги поставяте в отделна чаша или в две – отделно жълтъка, отделно белтъка. Чак след това съберете жълтъците и белтъците. Заради едно развалено яйце може да се наложи да изхвърлите всичките.
Яйцата се разбиват най-добре в порцеланов или стъклен съд. Преди да разбиете белтъците на сняг, натьркайте вътрешната страна на съда с 1/2 лимон. Киселината ще помогне да се разбият по-лесно и да станат по-пухкави.
За да се разбият на сняг, трябва да се държат до последния момент на студено.
Ако белтъкът не се разбива на пяна, прибавете 1 ч.л. студена вода и щипка сол. Ако прибавите малко бакпулвер, белтъците се разбиват на пухкава пяна, която не спада след биенето.