Какво трябва да знаем за приготвяне на тестото
За тестото:
То трябва да се приготвя в добре затоплено помещение.
Намажете предварително съда, в който ще замесвате тестото, с масло или мас – така брашното няма да полепва по стените.
Ако тестото лепне по ръцете ви (дървената лъжица), намажете ги с олио.
Ако го месите с мас, можете да отстраните миризмата й с 1-2 с.л. лимонов сок.
За да се получат козуначени „конци“, тестото трябва да се меси продължително – до появата на мехури. А за да бухне козунакът, замесеното тесто трябва да се „удари“ 100 пъти в масата.
Омесеното и „бито“ тесто оставяме да втаса, намазано с олио, след което отново го премесваме.
То втасва по-бързо, ако в него се пъхнат няколко макаронени тръбички.
Оформеното козуначено тесто във вид на плитка или руло трябва да заема 1/3 от обема на формата (тавата), за да има място за втасване.
Козунаците се месят редки или твърди. По-редките могат да се пекат само във форми. Те са по-шупливи и по-леки. По-твърдото тесто може да се плете на плитки и да му се придават различни форми.
Козунаците се пекат в умерена фурна. Познава се, че са добре опечени, като ги боднете с клечка, по която не трябва да остане сурово тесто.