Как да приготвите шаран на фурна
Шаран на фурна
1 шаран (около 1,5 кг)
1 връзка пресен лук
4-5 домата или 4 с.л. доматено пюре
1 ч.ч. орехови ядки
1 ч.ч. гъби
2 с.л. масло,
100 мл червено вино
1 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус.
Шаранът се почиства от люспите и от вътрешностите. Измива се и се посолява и наръсва с черен пипер.
Отделно задушаваме ситно нарязаните лук и гъби с част от мазнината, след което прибавяме част от доматите, нарязани на ситно, смлените орехови ядки, ситно нарязания магданоз и виното. Посоляваме и наръсваме с черен пипер.
Със сместа се пълни шаранът. Зашива се и се поставя в намазана с мазнина тавичка. Покрива се с нарязаните на филийки домати. Полива се с останалото масло. Сипва се 1/2 чаена чаша вода и се пече на умерена фурна.