Как да приготвите Никулденска питка - рецепта
рецепта за содена питка, която да приготвим за Никулден
За никулденската празнична трапеза жените приготвят специални обредни колаци, познати с названията Богов хляб”, боговица”, никулденски кравай”. Хлябовете се украсяват пластично, като върху тях от тестото се моделират образът на светеца или неговият кораб.
1 кг брашно
2 яйца
250 г кисело мляко
1 ч.л. захар
1 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
2 лъжици олио или масло
1 ч.ч. хладна вода за замесваме
1 жълтък за намазване
Брашното се пресява два пъти и се размесва със содата. Прави се кладенче и в него се поставя солта.
В отделен съд се разбъркват киселото мляко и яйцата, слагат се мазнината и захарта. Сместа се размесва с брашното, като се прибавя и вода, докато се получи меко тесто.
Меси се, докато тестото се изглади и започнат да се появяват мехурчета.
Оформя се кръгла питка, украсява се отгоре с разнообразни фигури, намазва се с жълтък и се оставя да втасва около половин час.
Пече се в умерена фурна. След като се изпече, питката се поръсва с вода и се загъва в кърпа.