Днес е Св.Никола - Никулден

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за дома
Как да приготвите Никулденска питка - рецепта
25995

Как да приготвите Никулденска питка - рецепта

рецепта за содена питка, която да приготвим за Никулден
За никулденската празнична трапеза жените приготвят специални обредни колаци, познати с названията Богов хляб”, боговица”, никулденски кравай”. Хлябовете се украсяват пластично, като върху тях от тестото се моделират образът на светеца или неговият кораб.

1 кг брашно
2 яйца
250 г кисело мляко
1 ч.л. захар
1 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
2 лъжици олио или масло
1 ч.ч. хладна вода за замесваме
1 жълтък за намазване

Брашното се пресява два пъти и се размесва със содата. Прави се кладенче и в него се поставя солта.
В отделен съд се разбъркват киселото мляко и яйцата, слагат се мазнината и захарта. Сместа се размесва с брашното, като се прибавя и вода, докато се получи меко тесто.
Меси се, докато тестото се изглади и започнат да се появяват мехурчета.
Оформя се кръгла питка, украсява се отгоре с разнообразни фигури, намазва се с жълтък и се оставя да втасва около половин час.
Пече се в умерена фурна. След като се изпече, питката се поръсва с вода и се загъва в кърпа.

1 2 3 4
5
Празнични дни в България
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft