Как се приготвя ориз за суши
Получават се три големи рула, нарязани на 18-24 парчета или 12-16 ръчно правени рула.
1 1/2 чаша късозърнест бял ориз
1 1/2 чаши вода
6 с. л. оризов оцет
3 с. л. захар
1 ч. л. сол
За приготвянето на ориза за суши, поставете 1 1/2 чаши ориз в средна по големи на купа. Сипете студена вода и разбъркайте ориза с ръка. Водата ще стане мътна. Излейте я и повторете процедурата няколко пъти, като изплаквате ориза.
Добре отцедения ориз се поставя в средна по големина тенджера, заедно с 1 1/2 чаши вода и 1 ч. л. сол. оставете да заври, след което намалете температурата, така че да къкри с капак 15 минути или докато поеме водата. Изключете котлона и оставете ориза да си почине покрит 10 минути.
Докато ориза се готви, пригответе оцета с подправките. Добавете оцета, захарта и 1 ч. л. сол в малка тенджерка. Оставете да заври и разбърквайте. Когато захарта се разтвори, отстранете от котлона и оставете да изстине.
Полейте ориза в тенджерата с овкусения оцет. Разбъркайте с дървена шпатула, като се постараете да не мачкате ориза. Оставете го да изстине в тенджерата или го пресипете в голяма купа.