Вкусен пухкав козунак в хлебопекарна рецепти

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Козунак с портокал и шоколад в хлебопекарна
1490817

Козунак с портокал и шоколад в хлебопекарна

Продукти за два козунака:

3 малки яйца или 2 големи
200 мл прясно мляко
70 г масло (стайна температура)
200 г захар
щипка сол
кората на един лимон ( по желание портокал)
2 ванилии
700 г брашно ( 2-3 с.л. нужни при разточване)
1 кубче свежа мая (42 грама)

За пълнежа на първия козунак :

1 портокал ( 2-3 с.л. пудра захар)
кората на един портокал нарязана на ситно
50 г тъмен шоколад

За пълнежа на втория козунак :

1 кутийка цветен локум
Сушени плодове на вкус - сложих: стафиди, ябълка, круша и слива
портокалови корички

За намазване:

1 разбит белтък
100 г захар

Приготвяне:

Продуктите се слагат в описания ред в контейнера на пекарната, като брашното е 600 г. , а маята най-отгоре се натрошава. Пекарната се включва на програма тесто (меси 20 мин), а останалото брашно се прибавя на малки части, докато се оформи хубава , гладка топка в средата, а по стените съдът остане чист ( при нужда, ако има полепнало тесто по стените, с помощта на дървена лъжица се избутва към тестото, за да поеме сместа). След като минат 20 мин. се спира и се пуска програмата отново, и този път се оставя докрай - 1 час и 30 мин.

След като програмата приключи, поръсваме брашно върху работния плот, където ще разточваме и изваждаме тестото. Омесваме за кратко с ръце, разделяме на две части.

Едната част разделяме на три, разточваме ленти (правоъгълници), върху тях подреждаме парченца портокал овалян в пудра захар, поръсваме с корички портокал и парченца тъмен шоколад и навиваме на руло/ насукваме и сплитаме на плитка. Козунакът слагаме в кексова форма покрита с хартия за печене. И след като удвои обема си намазваме с разбит белтък и поръсваме със захар на вкус. Печем в загрята фурна: 190 - 200 градуса (1 ниво над долния реотан), в продължение на 40 мин, като при нужда покриваме с лист фолио, за да не потъмнеят много. ( Аз ги пекох всички наведнъж) 

За втория козунак процедирах по същия начин, като пълнежа е от нарязани на ситно сухи плодове и парченца локум.

1 2 3 4 5
6
7
Великден
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft