Козунак на конци в машина за хляб
Машината може да се използва само за месене или за месене и втасване, но печенето трябва да се направи в друг съд, тъй като козунакът трябва да набъбне много (3-8 пъти повече от началното тесто).
500 г брашно ( още до 250 г брашно за омесване)
125 мл прясно мляко
125 г масло (125 г за тестото масло за намазване на опечения козунак)
3 яйца* (3 яйца за тестото 1 яйце за намазване на козунака преди печене)
150 г захар (150 г за тестото 10 г допълнително за поръсване)
1 щипка сол
1/2 кубче (25 г) жива мая за хляб
2 ванилии
малко олио – за намазване на тавата за печене
лимонена кора от 1 лимон
стафиди (по избор)
орехи (по избор)
локум (по избор)
Брашното трябва да е с добро качество – използвах “Брашно тип 500 – Екстра”, на което са нарисувани козунаци, но би следвало да стане и с “Брашно тип 500 – Класик”… Млякото е домашно (не е купено от магазина), маслото е немско Deutsche Markenbutter с масленост 82%, яйцата са домашни, маята е “жива мая за хляб” (не е суха)…
Тъй като се използва машина за хляб , реда на слагането на продуктите не е както в повечето рецепти за ръчно месене! Ето един изпробван метод:
Маята за козунака се замесва по следния начин (източник): 50 мл прясно мляко, щипка готварска сол, щипка захар и 1-3 с.л. брашно се бъркат до постигане на хомогенна и леко сгъстена смес. След това се оставя на топло да удвои обема си (обикн. отнема 3-10 мин.), като се внимава да не прекали, защото ще спадне и няма да има нужния ефект.
Докато маята втасва, се разбиват се яйцата, смесват се с топлото мляко и се изливат в кошничката (добре е кошничката да е предварително затоплена).
На този етап можете да добавите предварително разтопеното масло, въпреки че при ръчно месене това се прави по-късно. Важно е при разтопяването да не позволявате да се запържи маслото!
След това се прибавят предварително пресятото брашно, захарта, лимоновата кора и ванилиите. Ако искате можете да добавите и стафиди вътре в тестото.
След като маята е увеличила обема си почти двойно (внимавайте да не я оставите да набъбне много и после да спадне!), се прави кладенче в изсипаното брашно и захар, и се изсипва маята.
Сега вече сте готови за първо месене. Програмата на хлебопекарната се настройва за “тесто” или пък за “хляб”, където след като спре първоначалното месене, програмата се рестартира, за да се осигури 25-40 минути общо месене.
След като се омеси, тестото се изсипва в предварително затоплен съд и се увива да втасва.
Ако не поддържате температура над 25 градуса в стаята, можете да използвате фурната като място за втасване. Важно е да помните:
- докато пренесете тестото до фурната и обратно, трябва да не позволявате резки промени в температурата;
- затоплете предварително фурната до 35-50 градуса;
- когато тестото е поставено във фурната, завийте тестото отгоре с кърпа, която ще го предпазва от директно напичане и образуване на кора.
След 40-80 минути тестото трябва сериозно да увеличи обема си (двойно).
След като втаса първи път, тестото се връща отново в предварително затоплената кошничка на хлебопекарната и се меси отново на същата програма (както първия път). Този път може да добавите малко брашно, ако тестото лепне прекалено много, но трябва да внимавате да не стане прекалено твърдо/тежко. Повече от 50-100 грама брашно най-вероятно ще са преклано много и няма да успее на втаса достатъчно!
След повторното омесване е време да се сплете козунака и да се постави е намазнена тава за повторно втасване и печене. Тук има е неща, които да помните:
- използвайте висока (5-10см) и продълговата тава, ако имате такава. Най-добрите козунаци се правят в продълговати форми.
- предварително затоплете тавата и използвайте олио (не зехтин) за обилно намазване на тавата, така вероятността да залепне отдолу и отстрани е по-малка.
Сега ще опиша как омесих тестото: В допълнителна тава, предварително затоплена изсипах малко зехтин/олио и намазах тавата. В нея изсипах цялото тесто от кошничката на хлебопекарната. Така няма да омажете масата и да рискувате тестото да залепне по нея…
След това тестото се прави на няколко топки (в зависимост от обема на тестото) и после всяка топка се прави на руло или както аз направих – от цялото тесто направих едно дълго руло (дебелина/диаметър около 3 см). След като имате “руло” от тестото, усучете го добре, за да стане на конци.
Аз имах едно дълго руло, което направих във форма на 8-мица (подходящо за моята тава) и го сложих в предварително затоплената и намазана с олио тава за печене. Ако направите 2 или 3 рула, можете да ги сплетете като плитка на коса или по друг избран от вас начин, подходящ за вашите форми за печене.
След като сплетете козунака във формите за печене, оставете козунака да втасва, докато увеличи обема си двойно.
След като втаса и набъбне двойно, трябва да приготвите козунака за печене. Прави се заливка със смес от 1 цяло яйце (някои препоръчват само белтък, други – само жълтък…, аз избрах и двете – цяло яйце…) и малко олио/зехтин. След това се поръсва със захар.
По избор сега можете да добавите стафиди, орехови ядки и др. Важно е да забиете стафидите/ядките в козунака, иначе могат да се препекат и да имат неприятен вкус.
В началото на печенето козунака набъбва още повече! Пече се 30-40 минути в предварително загрята фурна с температура около 200-210 градуса (за начало), а след като започне да придобива златисто-кафява коричка (след 10-15 мин.) температурата се намалява до 180 градуса.
При мен козунака го пекох в печка “Раховец”, където няма фино регулиране на температурата. Така че тавата беше поставена ниско долу върху скарата, отгоре настроих на 1, а отдолу – на 3. След 30 минути с дървена клечка се проверява дали козунака е готов и при нужда се пече още малко. Ако трябва отдолу и отгоре се намалява силата на печене и се покрива с кърпа, за да не загори.