Козунак със стафиди в хлебопекарна
Продукти за 900г козунак:
3 яйца(единия жълтък се отделя за намазване)
180мл прясно мляко
100г мазнина(краве масло олио)
150г захар(50гзахар 2с.л.подсл.)
600г брашно(пресято)
1/4ч.л.сол
14г прясна мая(предпочитам я пред сухата)
настъргана лимонова кора
1 ванилия
стафиди
Слагам продуктите по реда за моята машинка - първо течните,после сухите.Маята разтварям в малко топло мляко.Яйцата разбивам леко с вилица.
Слагам млякото,маята,разбитите яйца,захарта,отгоре почти цялото брашно(оставям 3-4лъж.за досипване),солта,ванилията и лим.кора.Пускам основната програма за бял хляб,средна коричка.Докато машинката замесва,досипвам(при нужда) малко брашно да стане хубава топка.Пробвайте тестото - "ощипете" го - да не е лепкаво,да е стегнато,но все още мекичко(като мекичкото на ухото) :).Когато спре ,изчаквам 5-6мин. и пускам отначало програмата.Добавям лъжица по лъжица от топлата мазнина(разтопено масло олио),докато се поеме напълно от тестото.Накрая добавям лъжица брашно.Оставям да работи програмата.След второто премесване(със сигнала за добавки) изчаквам 20мин.,изваждам с намаслени ръце тестото,разделям на три,раздърпвам леко на правоъгълници,без да се мачка и притиска много,поръсвам стафиди и завивам на рула.Сплитам рулата на плитка и връщам обратно в контейнера на хлебопекарната.
По програма има още около 40-45мин.да втасва.Надига се двойно.Отварям бързичко, намазвам с жълтък и поръсвам едра захар.
При печенето козунака се надига още,почти опира в стъклото.Според това как пече вашата машинка,може да спрете по-рано програмата,за по-непрепечен или да изчакате докрай за добре зачервен козунак.
Изваждам веднага контейнера,оставям го за 10-на мин. и после изваждам козунака на решетка.Покривам го с кърпа и оставям да се охлади напълно.