Лечебна диета при проблеми с черния дроб и жлъчката

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети отслабване
Кои храни са забранени и позволени при диетата
74131
Кои храни са забранени и позволени при диетата

Кои храни са забранени и позволени при диетата

Позволени и забранени ястия и продукти
Хляб и тестени изделия: пшеничен хляб от брашно с високо качество, ръжен непресен хляб, печива от немаслено тесто с извара, ябълки, варени месо и риба. Не се позволява консумацията на: много пресен хляб, бутер и маслено теста, пържени тестени закуски.

Супи: зеленчукови, от зърнени култури със зеленчукова отвара, млечни с макаронени изделия, плодови, вегетариански, от цвекло. Брашното и зеленчуците за тях не се пържат, а се изсушават. Диетата не допуска: рибни, гъбени и месни бульони.
Месо и птици: нетлъсто месо или почистено от мазнини, фасции, сухожилия, а птиците и от кожата; говеждо, крехко агнешко, заешко, пуешко, пилешко. Приготвят се варени или печени след сваряване; приготвени като сърми или пилаф с варено месо; млечни кренвирши. Забранени са: тлъстите видове месо, патешко, гъше, черен дроб, бъбреци, мозък, пушени меса, повечето колбаси и консерви.
Риба: нетлъсти видове; варена или печена след варене; под формата на суфле и др. Да не се консумира: тлъста, осолена, пушена риба и консерви.
Мляко и млечни продукти: прясно мляко, заквасена сметана като добавка към ястията, полуобезмаслена и обезмаслена сметана и ястия от нея, неостри сирена с ниска масленост. Диетата не допуска употребата на: сметана, прясно мляко, извара и солени сирена с висока масленост.
Яйца: печен белтъчен омлет, до 1 жълтък дневно в ястията, при поносимост - рохко яйце във вид на омлет. Да не се ядат пържени и твърдосварени яйца. При жлъчнокаменна болест - до 1/2 жълтък дневно в ястията.

Зърнени храни : всякакви ястия от зърнени култури (особено от елда и овес), пилаф със сушени плодове, моркови, пудинги с моркови и извара, варени макаронени изделия. Не се разрешава консумацията на бобови растения.

Зеленчуци: зеленчуци всякакви (варени, сурови, задушени), салати, гарнитури и основни ястия от тях, кисело зеле (не много кисело), варен лук, пюре от зелен грах. Забраняват се: спанак, киселец, репички, ряпа, зелен лук, чесън, гъби, мариновани зеленчуци.

Предястия: салати от пресни зеленчуци с растително олио, плодови салати, нетлъста херинга, пълнена риба, салати от морски продукти, варени риба и месо, нетлъста шунка, неостри сирена с ниска масленост.
Плодове, сладкарски изделия и ястия: различни плодове, включително горски (но не кисели) - сурови, варени, печени; сушени плодове; компоти, желета, нешоколадови бонбони, мед, сладка, мармалади и др. Захарта частично се заменя с ксилитол (сорбитол). Да не се приемат: шоколад, сладолед, кремове.

Сосове и подправки : сметанови, млечни, зеленчукови, сладки плодови сосове; брашното не се пържи; подправки - копър, магданоз, ванилин, канела. Не са разрешени: горчица, хрян, пипер.
Напитки: чай, кафе с мляко, плодови (и от горски плодове) и зеленчукови сокове, отвари от шипки и пшенични трици. Непозволени: черно кафе, какао, студени напитки.
Мазнини: масло, рафинирани растителни мазнини. Забранени: свинска мас, говежда и овча лой, мазнини за готвене.

1
2
3
Диети и отслабване
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft