Кои храни са забранени и позволени при диетата
Позволени и забранени ястия и продукти
Хляб и тестени изделия: пшеничен хляб от брашно с високо качество, ръжен непресен хляб, печива от немаслено тесто с извара, ябълки, варени месо и риба. Не се позволява консумацията на: много пресен хляб, бутер и маслено теста, пържени тестени закуски.
Супи: зеленчукови, от зърнени култури със зеленчукова отвара, млечни с макаронени изделия, плодови, вегетариански, от цвекло. Брашното и зеленчуците за тях не се пържат, а се изсушават. Диетата не допуска: рибни, гъбени и месни бульони.
Месо и птици: нетлъсто месо или почистено от мазнини, фасции, сухожилия, а птиците и от кожата; говеждо, крехко агнешко, заешко, пуешко, пилешко. Приготвят се варени или печени след сваряване; приготвени като сърми или пилаф с варено месо; млечни кренвирши. Забранени са: тлъстите видове месо, патешко, гъше, черен дроб, бъбреци, мозък, пушени меса, повечето колбаси и консерви.
Риба: нетлъсти видове; варена или печена след варене; под формата на суфле и др. Да не се консумира: тлъста, осолена, пушена риба и консерви.
Мляко и млечни продукти: прясно мляко, заквасена сметана като добавка към ястията, полуобезмаслена и обезмаслена сметана и ястия от нея, неостри сирена с ниска масленост. Диетата не допуска употребата на: сметана, прясно мляко, извара и солени сирена с висока масленост.
Яйца: печен белтъчен омлет, до 1 жълтък дневно в ястията, при поносимост - рохко яйце във вид на омлет. Да не се ядат пържени и твърдосварени яйца. При жлъчнокаменна болест - до 1/2 жълтък дневно в ястията.
Зърнени храни : всякакви ястия от зърнени култури (особено от елда и овес), пилаф със сушени плодове, моркови, пудинги с моркови и извара, варени макаронени изделия. Не се разрешава консумацията на бобови растения.
Зеленчуци: зеленчуци всякакви (варени, сурови, задушени), салати, гарнитури и основни ястия от тях, кисело зеле (не много кисело), варен лук, пюре от зелен грах. Забраняват се: спанак, киселец, репички, ряпа, зелен лук, чесън, гъби, мариновани зеленчуци.
Предястия: салати от пресни зеленчуци с растително олио, плодови салати, нетлъста херинга, пълнена риба, салати от морски продукти, варени риба и месо, нетлъста шунка, неостри сирена с ниска масленост.
Плодове, сладкарски изделия и ястия: различни плодове, включително горски (но не кисели) - сурови, варени, печени; сушени плодове; компоти, желета, нешоколадови бонбони, мед, сладка, мармалади и др. Захарта частично се заменя с ксилитол (сорбитол). Да не се приемат: шоколад, сладолед, кремове.
Сосове и подправки : сметанови, млечни, зеленчукови, сладки плодови сосове; брашното не се пържи; подправки - копър, магданоз, ванилин, канела. Не са разрешени: горчица, хрян, пипер.
Напитки: чай, кафе с мляко, плодови (и от горски плодове) и зеленчукови сокове, отвари от шипки и пшенични трици. Непозволени: черно кафе, какао, студени напитки.
Мазнини: масло, рафинирани растителни мазнини. Забранени: свинска мас, говежда и овча лой, мазнини за готвене.