Къпана питка за Нова Година
Продукти: 4 яйца, 1суп. лъж. захар, 1 равна суп. лъж. сол, 5 суп. лъж. олио, 1 кофичка кисело мляко, мая, брашно
В пресятото брашно се прави кладенче и се изсипват продуктите, като маята се размива на кашичка с малко хладка вода, а от четвъртото яйце се отделя жълтъка и се оставя за намазване отгоре. Омесва се и се слага в тънка кърпа (най-добре от тензух), завързват се краищата й като бохча и се потапя в голям съд (тенджера, кофа) с хладка вода.
Когато тестото втаса, бохчичката с тестото изплува. Тогава се изважда, изцежда се от водата и се изсипва върху масата, където сте месили тестото; може да се премеси отново с малко брашно, но за кратко, оформя се, слага се в намазаната с мазнина и поръсена с брашно тавичка, където ще се пече (по-добре е тя да е малка, дори тортената форма върши по-добра работа, защото е с високи стенички и така питката става по-висока, по-бухнала), оформя се. Може да се откъсне малко от тестото и да се направят различни фигурки - цвете, клонче, зависи от фантазията и сръчността, които се залепват отгоре. После питката се намазва с отделения жълтък и се пече в гореща фурна до зачервяване.
Ако не ви се занимава с "къпане" , след като омесите тестото, го оформете направо в тавичката и оставете питката на топличко да втаса, тогава я намажете с жълтъка и я печете. Резултатът е не по-лош.