Парфе с плодове за Нова Година
Продукти: за блата — 2 яйца, 4 лъжици захар, 4 лъжици брашно;
И още: 1 голяма кофичка заквасена сметана, пудра захар, 2 суп лъж. желатин (за 1/2 л течност), 2 банана, портокал, стафиди, орехови ядки, ванилия или ромова есенция, 1 кафяна чашка портокалов сок (или друг по вкус). За украса може да се използва киви, шоколадови пръчици или просто се настъргва парченце шоколад.
Продуктите за блата се разбъркват с миксер, изсипват се в тортена форма, чиито стени се отварят и свалят. върху намаслен пергамент. Пече се в загрята фурна, докато отдолу се зарумени.
Сметаната се разбърква с пудрата захар. Прибавя се един портокал, нарязан на ситно, орехови ядки - също нарязани и попарените стафиди. Може да се добавят и парченца смокини от сладко. Ароматизира се. Желатинът се разтваря с 6 лъжици хладка вода и като попие се поставя на водна баня, за да се втечни. След което се прибавя внимателно към сметаната с плодовете при постоянно бъркане.
Изпеченият блат се поставя в тортена чиния и отстрани се слага страничната част на тортената форма (за да задържи сметаната; после се отстранява). Напоява се с портокаловия сок - може да се използва и всеки друг или просто малко вода със захар и лъжица коняк, например. Нареждат се бананите, нарязани на кръгчета. През това време сметаната сигурно е започнала да се сгъстява, не чакайте да се втвърди съвсем и я изсипете върху блата с бананите. Като се стегне, се украсява по желание - с плод, настърган шоколад или смлени орехови ядки. Стои на хладно. Преди поднасяне се отстранява страничната част на тортената форма.