Баница с късмети друг вариант
БАНИЦА С КЪСМЕТИ (мързелива)
Продукти за тестото: 1/2 кофичка кисело мляко, 2 яйца, 2 суп. лъж. оцет, 3-4 суп. лъж. олио, 2 суп. лъж. захар, 1 чаена лъж. сол, брашно (според мен най-добре се точи брашното на Софийския мелничен комбинат тип 500 или екстра).
Продукти за плънката: Разбъркват се: натрошено краве сирене, яйце, 2-3 лъжици кисело мляко, половин чаена лъжичка сода.
От продуктите се замесва меко тесто. Смело може да се ползва миксер - става за минути, бърка се добавяйки брашно, докато започне да се отделя от стените на съда. За по-малка баница може да се направи и половин доза.
Тестото се оставя в хладилника да почива 1 час.
През това време може да се приготвят късметчетата. Във всеки дом традициите са различни. Ще ви кажа за една, която знам от майка ми, и използваме в моето семейство. Приготвят се късметчета с едно повече от членовете на семейството - то се нарича за къщата, за Новата година. Късметите се наричат предварително. Например: парченце ябълка - любов; монета - късмет, пари; бадемче - успех; орехова ядка - учение; зърна бял боб - труд; клонче от дрян - здраве и т.н. Може да се продължи с фъстък - път или леща - мързел;))
Тестото се премесва с малко брашно и се разделя на 6 части. Всяка от тях ще бъде една кора от баницата. Някъде след втората, третата, наредете късметите, но отбележете до стените на тавичката с клечка за зъби къде сте ги сложили. Като наредите всички кори, ще нарежете предварително баницата на толкова парчета, колкото са късметите, и ще отстраните клечките.
Всяка от 6-те части (ако правите половин доза, може да разделите тестото на 3-4 части) се разточва до размер около 40 см, реже на 12 сектора, но не докрая, в средата остава неразрязана част. Маже се с мазнина - най-добре разтопен маргарин ("Калиакра", да речем), може с масло или дори с олио. Обръщат се всички сектори — два по два срещуположно. После се точи до размера на тавичката. Ако се получи малко по-голяма коричка, тя се надипля, за да се събере. Между корите се ръси мазнина и от плънката. Така се подреждат и 6-те корички. Поръсва се с мазнина. Реже се внимателно между късметите и се пече. Като се извади, се ръсва с малко вода и се покрива с кърпа "да почине".
Добре е вечерята да започне с баницата. Иначе на сит стомах, не е същото, пък и всеки е любопитен какво му носи Новата година. Завърта я най-възрастният член на семейството, като предварително се уговаря къде на трапезата седи Новата година — там е късметът на къщата.