Кюфтенца от киноа
1 връзка измити листа от цвекло без дръжките (200-300 гр.) Може да заместите със спанак, лапад или друга прясна зеления.
2 чаши сварена киноа , за предпочитане шарена (смесена бяла, черна и червена) за по-голям колорит.
2-3 с. л. екстра върджин зехтин
2 ч. л. ситно нарязан пресен джинджифил
2/3 купичка ситно нарязани моркови
2/3 купичка ситно нарязан лук
Сол на вкус
1 ч. л. семена кимион, леко запечени и счукани в хаванче или смлени с мелничка.
2 скилидки чесън
1 консерва нахут , отцеден и изплакнат
1-2 с. л. пресен лимонов сок (на вкус)
1 яйце (по желание)
Прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Загрейте предварително фурната до 375 градуса. Задушете на пара листата цвекло за ок. 2 мин над 2, 5 см. вряща вода, или ги бланширайте в подсолена вряща вода за ок. 1 минута. Преместете ги в купа студена вода, отцедете и при нужда изстискайте излишната вода и накълцайте на средно. Сложете ги в голяма купа, заедно със сварената киноа.
Загрейте 1 с. л. зехтин на умерен огън и добавете лука и морковите. Задушете ги, като разбърквате често, за ок. 3 мин., след което добавете джинджифила и щипка сол. Задушете сместта за още ок. 3 мин., докато зеленчуците омекнат и започнат да изпускат аромат, след което прибавете кимиона и чесъна. Бъркайте сместа на котлона още ок. 1 минута и свалете от огъня. Добавете към сместа с киноата.
Разбъркайте на пюре нахута с лимоновия сок и яйцето (ако решите да добавите) в кухненски робот с метално острие или в купа с вилица. Ако искате кюфтетата да са изцяло вегански, не слагайте яйцето, но така кюфтетата ще станат трошливи при обръщане, докато после се пекат във фурната.
Прибавете пюрето към сместа с киноата и размесете всичко добре. Овкусете със сол и пипер.
Загрейте предварително тавичката на средна фурна. Омазнете леко ръце и оформете кюфтенцата. Намазнете тавичката с оставащата лъжица зехтин и поставете кюфтенцата да постоят за ок. 1-2 мин.на всяка страна, докато стегнат. След това ги запечете във фурната 10-15 минути, докато станат леко кафяви.
Кюфтенцата могат да се сервират самостоятелно или в разрязана на две питка като хамбургер, като можете да ги овкусите с кетчуп или сос по избор. Можете да ги омесите и