Изключително полезните свойства на киноа

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Пълнозърнест хляб с киноа
86491
Пълнозърнест хляб с киноа Мъфини от киноа Кюфтенца от киноа

Пълнозърнест хляб с киноа

Продукти за 1 самун с размери 28 см. на 15 см.:

1 купичка сурова киноа 2 чаши вода

1/4 купичка овесени ядки 1/4 чаша вода и 1/4 чаша мляко

2 ч. л. мая 3/4 чаша топла вода

1/3 чаша мед

1/4 чаша зехтин

3 с. л. мляко на прах

2 с. л. квас (по желание)

2 ½ -3 чаши пшенично брашно за хляб

1 чаша пълнозърнесто пшенично брашно

2 с. л. сурова киноа за поръсване на самуна

1-1 ½ с. л. сол

Начин на приготвяне:

Сварявате киноата с 2 чаши вода за 10-15 минути, докато поеме водата, след което я оставяте да изстине до стайна температура.
Сварявате овесените ядки в посочените количества вода и мляко, докато поеме течността и ги оставяте да изстинат по същия начин.
Сложете ¾ чаша топла вода в голяма купа и ли купата на блендер и разбийте в нея маята, след което оставете сместа да постои за ок. 5 минути.
Разбъркайте меда с мазнината, млякото на прах и кваса (ако решите да използвате такъв), след което прибавете към маята и разбъркайте с дървена лъжица или с бъркалката за тесто на миксера на бавна скорост.
Прибавете към тази смес 1 чаша брашно за хляб и солта и отново разбъркайте добре.
Добавете сварените киноа и овесени ядки, намачкайте ги добре и разбъркайте. Добавете чашата пълнозърнесто брашно и още 1 чаша брашно за хляб и разбъркайте.
Когато тестото се сгъсти, започнете да го месите на посипана с брашно повърхност. Може да го направите и на миксер с бъркалката за тесто.
Продължавайте да добавяте брашно и да омесвате, докато тестото стане гладко и еластично (ок. 5 мин. с миксера или 10-15 мин. месене на ръка. Тестото трябва да стане леко лепкаво, но не влажно и отпуснато, така че да запази формата си, когато го оформите като самун.
Сложете тестото в голяма, леко намаслена купа, като го оваляте леко в мазнината. Покрийте я с фолио и оставете да втасва в топло помещение, докато тестото удвои обема си, някъде ок. 2 часа.
Ударете тестото няколко пъти на масата, след което го разточете в овална форма, горе-долу колкото размерите на тавичката, в която ще го печете. Може да го оформите както желаете – по-издължен или под формата на питка.
Намажете горната част на самуна съвсем лекичко с вода и поръсете със суровите семена киноа. Оставете готовия самун на топло място, докато бухне почти двойно. Изпечете го за ок. 30 минути в предварително загрята до 400 градуса фурна.
Проверявате дали е изпечен с клечка. Ако трябва да се допече отдолу, а отгоре е вече готов, покрийте го леко с фолио и печете още 15-тина минути.
Оставете го да изстива в тавичката за ок. 15 минути, след което изкарайте самуна и го оставете да изстине напълно.
 

1 2
3
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft