Изключително полезните свойства на киноа

вход през zajenata.bg
86491
Пълнозърнест хляб с киноа Мъфини от киноа Кюфтенца от киноа

Кюфтенца от киноа

1 връзка измити листа от цвекло без дръжките (200-300 гр.) Може да заместите със спанак, лапад или друга прясна зеления.

2 чаши сварена киноа , за предпочитане шарена (смесена бяла, черна и червена) за по-голям колорит.

2-3 с. л. екстра върджин зехтин

2 ч. л. ситно нарязан пресен джинджифил

2/3 купичка ситно нарязани моркови

2/3 купичка ситно нарязан лук

Сол на вкус

1 ч. л. семена кимион, леко запечени и счукани в хаванче или смлени с мелничка.

2 скилидки чесън

1 консерва нахут , отцеден и изплакнат

1-2 с. л. пресен лимонов сок (на вкус)

1 яйце (по желание)

Прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

Загрейте предварително фурната до 375 градуса. Задушете на пара листата цвекло за ок. 2 мин над 2, 5 см. вряща вода, или ги бланширайте в подсолена вряща вода за ок. 1 минута. Преместете ги в купа студена вода, отцедете и при нужда изстискайте излишната вода и накълцайте на средно. Сложете ги в голяма купа, заедно със сварената киноа.
Загрейте 1 с. л. зехтин на умерен огън и добавете лука и морковите. Задушете ги, като разбърквате често, за ок. 3 мин., след което добавете джинджифила и щипка сол. Задушете сместта за още ок. 3 мин., докато зеленчуците омекнат и започнат да изпускат аромат, след което прибавете кимиона и чесъна. Бъркайте сместа на котлона още ок. 1 минута и свалете от огъня. Добавете към сместа с киноата.
Разбъркайте на пюре нахута с лимоновия сок и яйцето (ако решите да добавите) в кухненски робот с метално острие или в купа с вилица. Ако искате кюфтетата да са изцяло вегански, не слагайте яйцето, но така кюфтетата ще станат трошливи при обръщане, докато после се пекат във фурната.
Прибавете пюрето към сместа с киноата и размесете всичко добре. Овкусете със сол и пипер.
Загрейте предварително тавичката на средна фурна. Омазнете леко ръце и оформете кюфтенцата. Намазнете тавичката с оставащата лъжица зехтин и поставете кюфтенцата да постоят за ок. 1-2 мин.на всяка страна, докато стегнат. След това ги запечете във фурната 10-15 минути, докато станат леко кафяви.
 Кюфтенцата могат да се сервират самостоятелно или в разрязана на две питка като хамбургер, като можете да ги овкусите с кетчуп или сос по избор. Можете да ги омесите и

1
2 3
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft