Лаймът е наименованието на така наречения зелен лимон , но не е лимон. Той бива няколко вида, които доста често се асоциират с обикновения жълт лимон , но между двата цитруса има разлика както във външния вид, така и при вкусовите качества, отглеждането и мястото на виреене. Лаймът наподобява формата на лимона, но има тънка зелена кора и сочна, бледо зеленикава месеста част. Обикновено вирее най-добре в райони с тропически и субтропически климат. Приликата между лимона и лайма е доста голяма, с тази разлика, че малкият зелен цитрус се оказва доста по-полезен от големия си жълт братовчед.
В лайма се съдържат значителни количества желязо (около 2%), фосфор, калий (2%), калций (2%), магнезий и етерични масла. Лаймът е източник и на пектинови вещества и витамин Р, А и С – изключително полезни за здравето на кръвоносните съдове.
100 г лайм съдържа 29 мг витамин С, 0.7 белтъчини, 11 г въглехидрати, 3 г фибри, 0.2 г мазнини и 30 ккал.