Употреба на лайм
Лаймът намира доста добро приложение в кулинарията и при приготвянето на различни алкохолни и безалкохолни коктейли. Най-подходящо е да използвате изцеден сок от лайм при добавка на плодови сокове или като част от украсата на коктейли. Една от най-популярните напитки – мохито, не може да мине без добавката на лайма.
Вкусът на лайм е изключително подходящ за овкусяване на риба, морски дарове и деликатеси. Този малък и зелен цитрус е идеален за дресинги и различни маринати, като им придава специфичен и апетитен вкус. Дресингът със сок от лайм е много подходящ за овкусяване на зеленчукови дори и плодови салати. Ако изцедите сок от лайм върху нарязани плодове – ябълки, банани и бели зеленчуци, може да ги предпазите от загуба на естествения им цвят.
Поради факта, че лаймът е малък плод, той не съдържа голямо количество сок. Това е предпоставка в кулинарията да се прилагат и кората и листата на цитруса. В арабския свят е широко разпространена практиката лаймът да се вари в солена вода, след което да се изсуши на слънце. По този начин се получава специалната арабска подправка луми, изключително подходяща за овкусяване на боб и ориз.
Лаймът е залегнал много силно в националните кухни на страните на югоизточна Азия и Латинска Америка и особено в Тайланд и Мексико. Освен за овкусяване на морски дарове сокът на мексиканския лайм се използва за придаване на специфичен вкус на месо и най-вече пилешко. Освен, че прави месото по-крехко сокът от лайм се съчетава добре с лют червен пипер. В Тайланд един от сортовете лайм е основна съставка на кисело-пикантната супа том ям. Гуакамолето, който е един от най-широко разпространените сосове, не може да се приготви без лайм.