Лесна баклава с готови кори
кори - 1 пакет за баница
масло - 1 пакет (125 г)
орехи - около 1 и 1.2 ч.ч.
ванилия - 1 ампула
захар - 3 ч.ч.
вода - 2 ч.ч.
Разделите кори на 2 равни части. Едната половина кори поръсете с 1/3 от разтопеното масло и половината от едро смлените орехи. Завийте добре на руло и повторете процедурата с втората половина кори.
Нарежете рулата на хапки с големина около 2-3 см и ги подредете в подмазнена тава като пънчета, вертикално.
Отгоре поръсете с останалото 1/3 разтопено масло. Сложете баклавата да се изпече в умерена фурна на 180 градуса за около 20-25 минути или докато хване хубав розов загар.
Пригответе захарния сироп, като го кипнете за няколко минути. Оставете го леко да се охлади и залейте с него вече изстиналата баклава. Поръсете баклавата с натрошени ядки отгоре и поднесете след като престои.