Баклава с готови кори и канела
кори - 1 кг (2 пакетчета) фини за баница
олио - 1/2 ч.ч.
масло - 1/2 ч.ч. краве
ЗА ПЛЪНКАТА
орехи - 2 ч.ч. счукани
захар - 2 - 3 с.л.
канела - 1 ч.л.
грис - 2 - 3 с.л. пшеничен
ЗА СИРОПА
захар - 1 килограм
вода - 1 литър
ванилия
Корите се разделят на три пласта. След първият пласт се посипва половината от плънката, приготвена от едро смлените орехи, захарта, гриса и канелата.
Подреждат се вторият пласт кори и върху тях се посипва останалата плънка. Така подготвената баклава се нарязва на парчета според вкуса и уменията на домакинята.
Залива се с врящата мазнина. Пече се в умерена фурна, като степента на препичането на корите се определя по желание (по-препечени или по-бледи).
Изпечената баклава се оставя да престои едно денонощие. След което се залива с врял сироп, който е приготвен от водата, захарта, врели 5-6 минути и ванилията, прибавена точно преди заливането. Вече залятата баклава се покрива и остава да престои още едно денонощие, след което е готова.