Баклава с готови кори с орехи и бадеми
кори - 225 гр.
бадеми - 175 гр.
орехи - 175 гр.
масло - 90 гр.
канела - 1 с. л.
карамфил - 1/2 к. л. - млян
захар - 500 гр.
вода - 1 1/2 ч.
ванилия - 1/2 пръчица
лимонов сок - 2 с. л.
Предварително се приготвя смес от счуканите орехи, бадеми и канела.
Тавата за печене се намазва с мазнина. На дъното се поставя една кора, намазва се с масло и върху нея се поставя следващата кора. След като сте наредили пласт от три кори поставете част от приготвената смес от орехи, бадеми и канела. Повтаряте процедурата на всеки три кори. Покривате с последната кора. Намазвате с масло и нарязвате на ромбчета. В средата на всяко ромбче поставете щипка смлян карамфил.
В предварително загрята фурна до 160 градуса печете около 1 час.
Смесвате водата , захарта, ванилията и лимоновия сок. Варите на бавен огън до сгъстяване на сиропа. Канелената пръчица се отстранява.
След като баклавата изстине се залива.