Малинов кекс
255 г брашно
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода
2/3 ч. л. сол
140 г захар
114 г краве масло
140 г крема сирене
2 яйца (ХL)
80 мл (1/3 ч. ч.) прясно мляко
1 ч. л. ванилова есенция
ПЪЛНЕЖ
40 г мармалад от малини
120 г пресни малини
МАСЛЕНИ ТРОХИ
70 г студено краве масло
50 г захар
50 г смлени бадеми
щипка сол
щипка смляна канела
Приготвяне:
МАСЛЕНИ ТРОХИ
• В купата на кухненския робот на средна скорост се смесват всички продукти до образуване на трохи.
• Сместа се прехвърля в плик (купа) и се съхранява в хладилник или фризер.
• Може да се приготви предварително от предния ден.
• Фурната се загрява на 180 С.
• Откопчаваща се форма за торти (диаметър 23-25 см) се намаслява и се застила с хартия за печене.
• Брашното се смесва със содата, солта и бакпулвера.
• Отделно маслото се разбива с крема сиренето и захарта до пухкава пяна.
• Прибавят се яйцата едно по едно, като след всяко яйце тестото се разбива добре.
• Ароматизира се с ваниловата есенция.
• Внимателно се прибавя брашното и се бърка с миксер на най-ниска скорост.
• Изсипва се прясното мляко и тестото се разбърква с дървена лъжица (в никакъв случай не се разбива с миксер).
• Половината тесто се прехвърля в подготвена форма.
• Изглажда се с шпатула, отгоре се разпределя мармаладът от малини (най-добре със сладкарски пош).
• Измитите и подсушени малини се поставят така, че да не докосват стените на формата.
• Покриват се с останалото тесто и отново се заглажда с шпатула.
• Кексът се поръсва със студени маслени трохи.
• Пече се 55 минути, след което се оставя 15 минути във формата.
• Изважда се и се прехвърля върху метална скара до пълно охлаждане.
• По желание кексът с малини се поръсва с пудра захар.