Мъфини от киноа
1 чаша пълнозърнесто пшенично брашно
1/2 чаша брашно от киноа. Можете да си го приготвите като стриете киноата с мелничка за подправки, по ок. ¼ чаша наведнъж. Пресейте стритото брашно, после минете още веднъж това, което е останало в ситото през мелничката и го прибавете към вече пресятото. Нищо не бива да се хвърля J
2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сода за хляб
1/4 ч. л. сол
2 големи яйца
1/4 чаша кленов сироп или нектар от агаве
3/4 купичка извара
1/4 чаша олио от рапица
1 ч. л. ванилия
1 чаша сварена киноа
1/2 чаша натрошени/счукани пекани (може да ги замените с орехи)
Начин на приготвяне:
Загрейте предварително фурната до 375 градуса с решетката в средата. Намазнете 12-те формички за мъфини. Пресейте заедно пълнозърнестото брашно, брашното от киноа, бакпулвера, содата за хляб и солта.
В средноголяма купа разбъркайте заедно яйцата, кленовия сироп, изварата, олиото от рапица и ванилията. Добавете към брашнената смес като бъркате енергично, след което добавете сварената киноа и пеканите. Размесете всичко добре.
Разпределете с лъжица във формичките за мъфини, като пълните всяка от тях на 2/3. Печете 20-25 мин. докато станат леко кафяви. Оставете ги да изстиват във формичките 10-тина минути, след което ги извадете и оставете да изстинат върху решетка/поставка.
Мъфините издържат в добро състояние ок. 2 дни, но могат да бъдат замразявани. Ако ги замразявате, при изваждане оставете да отпуснат на стайна температура една нощ или ги затоплете в микровълнова.
Енергийна стойност на мъфин: 188 калории, 10 гр мазнини, от които 1 гр. наситени, 36 мг. холестерол, 21 гр. въглехидрати, 2 гр. фибри, 198 мг. натрий (не включва солта, добавена при готвенето), 5 гр. протеини.