На какво може да се дължат ленивите черва
Най-честите причини за запек са:
· Недостатъчен прием на течности;
· Намален прием на фибри с храната и повишена консумация на рафинирани храни;
· Хранителни алергии (пшеница, глутен, консерванти);
· Прекомерно „подкиселяване” на дебелото черво, предизвикано най-често от свръхупотреба на газирани напитки.
· Злоупотреба със слабителни медикаменти, включително и хранителни добавки;
· Някои вродени заболявания – болест на Хиршпрунг.
· Бременност;
· Заболявания на щитовидната жлеза;
Някои състояния могат да имитират състоянието, като например рак на дебелото черво. Злокачествените образувания могат да предизвикат запушване по хода на червото и също да доведат до запек. Ето защо е жизнено важно състоянието да се оцени от лекар и ако се наложи да се назначат допълнителни изследвания за изключване на подобна сериозна диагноза.