Постен ориз с гъби
500 г ориз
250 г гъби
2 кубчета гъбен бульон
2-3 бр. моркови
2 глави лук
1 бр. зелена чушка
черен пипер
сол
мазнина по избор
1 стрък магданоз
1 ч.л. червен пипер
Ориза се почиства и измива добре. Лука и чушката се нарязват на ситно, морковите се настъргват на ренде на едро и се задушават в малко мазнина с 1 ч.ч. вода до омекване (5 минути). Добавят се за задушаване и нарязаните на парченца гъби и се задушават около 5 минути. Добавя се ориза и се смесва с всички зеленчуци. Прибавят се и солта, черния пипер и червения пипер. Изсипваме сместа в тава. В 2 л гореща вода се разтварят бульоните. С получения бульон заливаме ориза с зеленчуците и поставяме в предварително загрята фурна да се пече на 200 С. Ястието е готово когато водата се изпари и ориза набъбне. На края поръсваме отгоре с нарязания магданоз.
За да не ви стане сух ориза изключете фурната веднага щом видите, че водата се е изпарила, но не напълно, така че ориза да се пече от горе. Защото като изключите една идея по-рано градусите, докато фурната изстива ориза ще напие още от водата.