Постни лозови сарми с гъби
гъби - 1 кг печурки, ориз - 1, 5 ч.ч. ориз, магданоз - 1/2 връзка, черен пипер - 2 - 3 ч.л.сол, лозови листа - на око, индийско орехче - на вкус, растително масло - 3 - 4 с.л.
Измийте и подсушете гъбите. Сложете ги цели да се сварят в подсолена вода и ги отцедете. Отделете 5 гъби с по-хубава форма, а останалите нарежете на ситно.
Сварете в подсолена вода ориза, като използвате и гъбения бульон. Разбъркайте след това половината ориз с нарязаните гъби и подправките. Останалият ориз се слага на топло.
Млади лозови листа се попарват и в тях се увиват малки сармички с гъбената плънка. Сармите се пържат внимателно в силно сгорещена мазнина, като при обръщането им си помагайте с 2 вилици, за да не се развият.
Полейте отделения ориз с разтопенето растително масло, поръсете с малко индийско орехче, а отгоре подредете от сармичките. Между тях сложете от целите гъбки и поднесете.