Пълнозърнест хляб с киноа
Продукти за 1 самун с размери 28 см. на 15 см.:
1 купичка сурова киноа 2 чаши вода
1/4 купичка овесени ядки 1/4 чаша вода и 1/4 чаша мляко
2 ч. л. мая 3/4 чаша топла вода
1/3 чаша мед
1/4 чаша зехтин
3 с. л. мляко на прах
2 с. л. квас (по желание)
2 ½ -3 чаши пшенично брашно за хляб
1 чаша пълнозърнесто пшенично брашно
2 с. л. сурова киноа за поръсване на самуна
1-1 ½ с. л. сол
Начин на приготвяне:
Сварявате киноата с 2 чаши вода за 10-15 минути, докато поеме водата, след което я оставяте да изстине до стайна температура.
Сварявате овесените ядки в посочените количества вода и мляко, докато поеме течността и ги оставяте да изстинат по същия начин.
Сложете ¾ чаша топла вода в голяма купа и ли купата на блендер и разбийте в нея маята, след което оставете сместа да постои за ок. 5 минути.
Разбъркайте меда с мазнината, млякото на прах и кваса (ако решите да използвате такъв), след което прибавете към маята и разбъркайте с дървена лъжица или с бъркалката за тесто на миксера на бавна скорост.
Прибавете към тази смес 1 чаша брашно за хляб и солта и отново разбъркайте добре.
Добавете сварените киноа и овесени ядки, намачкайте ги добре и разбъркайте. Добавете чашата пълнозърнесто брашно и още 1 чаша брашно за хляб и разбъркайте.
Когато тестото се сгъсти, започнете да го месите на посипана с брашно повърхност. Може да го направите и на миксер с бъркалката за тесто.
Продължавайте да добавяте брашно и да омесвате, докато тестото стане гладко и еластично (ок. 5 мин. с миксера или 10-15 мин. месене на ръка. Тестото трябва да стане леко лепкаво, но не влажно и отпуснато, така че да запази формата си, когато го оформите като самун.
Сложете тестото в голяма, леко намаслена купа, като го оваляте леко в мазнината. Покрийте я с фолио и оставете да втасва в топло помещение, докато тестото удвои обема си, някъде ок. 2 часа.
Ударете тестото няколко пъти на масата, след което го разточете в овална форма, горе-долу колкото размерите на тавичката, в която ще го печете. Може да го оформите както желаете – по-издължен или под формата на питка.
Намажете горната част на самуна съвсем лекичко с вода и поръсете със суровите семена киноа. Оставете готовия самун на топло място, докато бухне почти двойно. Изпечете го за ок. 30 минути в предварително загрята до 400 градуса фурна.
Проверявате дали е изпечен с клечка. Ако трябва да се допече отдолу, а отгоре е вече готов, покрийте го леко с фолио и печете още 15-тина минути.
Оставете го да изстива в тавичката за ок. 15 минути, след което изкарайте самуна и го оставете да изстине напълно.