Рецепта за габровска баница с късмети
Продукти: 1 кг брашно, 1 яйце, 25 г мая за хляб, 1 щипка сол, 1 ч.л. захар, 2 ч.ч. вода; за плънката: 5 яйца, 300 г сирене, 1 пакетче краве масло, 60 г свинска мас; за намазване: 1 яйце, 1с.л. сусам.
Размиваме маята в малко топла вода и я оставяме да втаса. Избираме отлежало пшенично брашно, пресяваме го два пъти и правим в средата на кладенчето размитата мая, разбитото яйце, захарта, солта и малко по малко водата. Омесваме гладко тесто (трябва да започне да пуща мехури) и го разделяме на 3 топки. Намазваме топките с мазнина (смес от разтопените мас и масло), покриваме ги с кърпа и ги оставяме 30 мин на топло да втасват. После ги разточваме на кори с дебелина 5 мм. Намазваме корите обилно с мазнината и ги поръсваме с плънка от натрошеното сирене, смесено с разбитите яйца. Слагаме късметчета от дрянови клончета и пъпки с точно определени пожелания и навиваме корите на рула. Нарязваме рулата на парчета с дължина 4-5 см, като внимаваме да не повредим късметите. Нареждаме парчетата в намаслена тава и оставяме баницата да престои на топло място (при температура 30°С), за да втаса. После я намазваме с разбитото с малко вода яйце, поръсваме със сусама и печем в умерено загрята фурна до порозовяване.