Как се приготвя новогодишна баница с късмети
Продукти:
4 яйца
сирене 300г
олио 100мл
извара 100г
прясно мляко 100мл
газирана вода 300мл
кори за баница (500г)
дрянови клончета с различен брой пъпки
монета
късмети
Приготвяне:
Яйцата се счупват в купа. Намачкано сиренето се прибавя към яйцата, както и изварата и прясното мляко. Разбърква се и се слага една супена лъжица олио. Разстилат се корите. Намазва се тава с олио. Зарежда се един от корите и се намазва с олио. По този начин се слагат три четири листа и накрая се поръсва от плънката. Повтаря се процедурата и за втория слой на баницата, но не се слага от плънката. Между листата на кората от втория слой се слагат късметите увити около дряновите клончета (по желание може да ги увиете в домакинско фолио). След втория слой листа се слага пак част от плънката. Накрая се нарежда третия слой кори, а най-отгоре се разпределя равномерно плънката разредена с газираната вода. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 40 минути. 10 минути преди да изгасите фурната сложете малко краве масло, за да се получи хубава коричка. Баницата с късмети обикновено се пече преди 12 часа на 31 декември, за да е топла. Ако знаете броя на гостите предварително, е добре да подготвите късмет за всеки. Готовата баницата се слага на масата и се завърта. Всеки получава парчето пред него. Дряновото клонче от късмета не се изхвърля, а се носи в портфейла или чантата през цялата година.